bruisende zaken

Zorg goed voor jezelf!

Zorg goed voor jezelf!

01-02-2024

Moeder staat bij de gesloten kist in het Grand Café van Crematorium Almere. Op de achtergrond klinkt Jim’s favoriete muziek. Het afscheid vindt in besloten kring plaats, heel besloten. Broer Johan, zijn vrouw Marianne en de licht dementerende moeder.

Jim woonde bij moeder en is daar overleden. Ze dacht dat hij gewoon sliep, hem nog toedekkend toen hij het koud had. Hoe lang hij in bed lag, kunnen we alleen raden.

Johan en Marianne regelen de uitvaart, ondanks 15 jaar geen contact. Ze willen Jim voor hun moeder een mooi afscheid geven.

In Crematorium Almere nemen we in bescheidenheid afscheid van Jim. We luisteren naar zijn muziek, delen foto’s en herinneringen. Johan en Marianne begeleiden Jim tot het einde. Ik blijf bij moeder, zodat ze niet alleen is.

“Ik had daar moeten liggen,” zegt ze. “Het is niet eerlijk, ik ben zo bij hem.” “Brengen ze hem nu naar de kamer hiernaast?” vraagt ze. “Nee,” antwoord ik eerlijk. “Naar de crematieruimte.” Ze draait weg. “Oei, dat had ik liever niet geweten. Voor mij ligt hij gewoon in de kamer hiernaast.” Ik zie het kruisje om haar nek, een geschenk van haar vader. “Dan gelooft u dat Jim op een betere plek is,” zeg ik zacht. Ze lijkt vrede te hebben.

“Ik ben getrouwd geweest,” vertelt ze. “Maar hij is overleden en ik was aan zijn sterfbed. En weet je wat ik nou zo vervelend vind? Dat ik zijn laatste woorden niet kon verstaan. Ik vroeg er nog naar, “Piet, ik versta je niet...” Maar het was te laat, ik zal het nooit weten...”. “Soms zijn woorden overbodig,” zeg ik. “Wat denkt u zelf dat hij wilde zeggen?” “Zorg goed voor jezelf,” antwoordt ze.

Ik omhels haar kort. Soms zijn stilte en aanwezigheid genoeg. Dan keer ik terug naar Johan en Marianne.

Bij het afscheid geef ik hen een hand, die van moeder houd ik even langer vast. Ik kijk haar aan en zeg: “Zorg goed voor jezelf.”

Ik kom zoals ik ben, dan kunnen jullie blijven wie jullie zijn, want dat is de mooiste manier samen een mooie uitvaart te maken, die recht doet aan het leven van jullie dierbare. Ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is: Ik ben geen “kokerrokje en hoge hakjes type.” Ik ben makkelijk in de omgang, een open boek, inspirerend, vriendelijk, maar zakelijk als het nodig is.

Afscheid nemen doen we op jullie wijze en die bij het leven van jouw dierbare past. Een overlijden is nu eenmaal emotioneel, afscheid nemen en loslaten, we doen het liever niet. Maar als het je dan toch overkomt, dan zie ik niet in waarom je niet gewoon jezelf kunt zijn.

Ik ben 24/7 bereikbaar om u te helpen op 06-18 81 80 80

Groenhof 32, Almere 06-1988 44 19 kennismaken en whatsapp 06-1881 80 80 bij overlijden joyce@uitvaartverzorging-almere.nl www.uitvaartverzorging-almere.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).